Bićanić blog

Pročitajte najnovije tekstove na našem blogu

Kamilica ili crni čaj?

Danijel Bićanić

26.11.2018.

Kamilica ili crni čaj
Kamilica ili crni čaj


Na nedavno održanom konferenciji Poslovnog savjetnika "Superprodavač" sam održao predavanje na temu "Prodavač 2028. godine". Glavni cilj predavanja (i uistinu se nadam kako sam ga realizirao): navesti sve prisutne na potpuno smrzavanje od straha...

Razlog?

Promjene koje se naziru na horizontu. Promjene koje će imati tektonski učinak na sve branše u ekonomiji - pa onda i na sve branše koje se bave prodajom.

Promjene u vidu novih tehnologija: AI, Business inteligence, softveri, robotika, bootovi...

Njihov (neplanirani?) učinak: svojom učinkovitošću učiniti mnogobrojna radna mjesta na kojima trenutno rade ljudi suvišnim.

Mislite da te promjene neće naći prostora u prodajnoj branši? Pozivam Vas da posjetite stranicu: https://willrobotstakemyjob.com/ (vjerodostojan izvor!) te upišete pojam "Sales". Rezultat će biti sljedeći: šansa da će prodajne predstavnike u svim "ne-tehničkim" branšama zamijeniti neka vrsta nove tehnologije iznosi preko 80%. Oni koji rade u prodaji u tehničkim branšama za sada stoje na 25% (upišite pojam "retail" i upišajte se u donje rublje ako radite u maloprodaji...).

Kakve ovo veze ima s kamilicom i crnim čajem - pita se moja poštovana čitateljica i čitatelj?

Jednostavno. Promjene koje većina i današnjih prodajnih profesionalaca i prodajnih tvrtki uvodi u trenutnom poslovanju s ciljem prilagodbe novim trendovima (koji btw. dolaze za 5 do 10 godina u punoj snazi) imaju snagu kamilice - blago, gotovo neutralno i krajnje nenametljivo.

Ulaganje u vlastiti profesionalni, stručni i prodajni razvoj? "Pa, eto - bio sam na nekoj stručnoj edukaciji prije 4 godine...".

Ulaganje u vlastiti prodajni kadar? "Pa, eto - ako bi mogli odraditi 1/2 prodajnog treninga u petak popodne...".

Uvođenje potrebnih tehnoloških promjena? "Pa, eto - stavili smo novi folder sa segmentacijom kupaca na sharepoint"...

Čista kamilica...

A crni čaj? Pravi, opori, drski, "izbacuje iz cipela" crni čaj?"

To znači promjena za 180 stupnjeva - radikalno promjena perspektive koja počiva na sljedećim pitanjima (a nadam se da ćete naći i odgovore-ja se žestoko trudim u mom slučaju):

- Kako ću/ćemo opravdati svoje postojanje pred poslodavcima/kupcima za 10 godina?

- Kako ću/ćemo ovladati novim tehnologijama umjesto da one ovladaju sa mnom/nama?

Imajte na umu - oni najzdraviji "prodajni napitci" najčešće nisu nimalo ukusni...