Bićanić blog

Pročitajte najnovije tekstove na našem blogu

Upravljanje vremenom za prodavače

Danijel Bićanić

14.7.2017.

Učinkovito upravljanje vremenom za prodavače
Učinkovito upravljanje vremenom za prodavače


Kad je u pitanju tema upravljanje vremenom, onda vrijedi izreka: "Ljudi su sa zemlje, a prodavači iz druge galaksije!".


Upravljanje vremenom u prodaji, naime, dramatično se razlikuje od klasičnog poimanja upravljanje vremenom u radu općenito.


Prodavači svoje vrijeme pretvaraju, doslovno, u novac. Svaka pogrešno uložena ili uludo izgubljena minuta doslovno se može preračunati u propušteni financijski gubitak... gotovo u lipu!


S obzirom na ovakvo poimanje teme upravljanja vremenom u prodaji trebamo potpuno drugačiji pristup, shvaćanje vremena i tehnike upravljanja vremenom.


Temeljna podjela upravljanja vremenom u prodaji kreće u tri smjera:

1. Prije kontakta sa klijentom/kupcem

2. Za vrijeme kontakta sa klijentom/kupcem

3. Poslije kontakta sa klijentom/kupcem


Na kojem području naše vrijeme vrijedi najviše?


Tada kada smo sa klijentom/kupcem. Međutim, ako pogledamo prosječan radni dan prosječnog prodajnog profesionalca, većina njegovog vremena je usmjereno na ono što se događa prije ili poslije kontakta.


Za to mogu biti odgovorna dva razloga: sam djelatnik (pogrešni prioriteti) ili okruženje u kojem radi (previše papirologije). U svakom slučaju, i jedno i drugo potrebno je ukloniti iz rada ako se vrijeme želi ulagati na pravi način uz najveći povrat investicije.


Do nepovratnog gubitka i prosipanja vremena dolazi i u trenutku kada jesmo u kontaktu sa klijentom/kupcem. Na što trošim vrijeme? Na priču ili na analizu? Pričam li o onom što zaista sugovornika zanima ili pričam potpuno općenito - nabadajući teme pa ako prođe prođe? I tu se gube dragocjene minute i sati.


Na kraju se postavlja i pitanje kako shvaćamo i vidimo vrijednost vlastitog vremena kojeg ulažemo u prodajne aktivnosti.


Jesmo li svjesni vrijednosti istog?


Poštujem li vlastito prodajno radno vrijeme ili dopuštam da s njima upravljaju svi (i kupci i klijenti i šefovi i kolege...) osim mene?


U prodaji - više nego igdje - vrijedi ona stara "Vrijeme je novac!".


Ako toga nisam svjestan - taj novac, poput vremena, curi kao pijesak kroz prste.


Tijekom predavanja na temu upravljanja vremenom u prodaji na ovogodišnjem "Prodajnom pit-stopu!", u listopadu u hotelu Aristos u Zagrebu, pomoći ću vam da skupite prste predstavljajući najučinkovitije koncepte i tehnike upravljanja vremenom u prodaji. Jedva čekam!

VIŠE O UČINKOVITOM UPRAVLJANJU VREMENOM ZA PRODAVAČE NAUČITE NA OVOGODIŠNJEM PRODAJNOM PIT STOPU, NA PREDAVANJU DANIJELA BIĆANIĆ. 

VIŠE INFORMACIJA O NADOLAZEĆEM PRODAJNOM PIT STOPU SAZNAJTE KLIKOM NA BANNER KOJI SE NALAZI ISPOD.