POSLOVNA ČITABA

Powered by - mate.hr

Knjige o prodaji koje moraju pročitati svi b2b marketingaši!

29.6.2017.

Knjige o prodaji koje moraju pročitati svi b2b marketingaši!
Knjige o prodaji koje moraju pročitati svi b2b marketingaši!

Današnju ćitabu ćemo povezati s ovomjesečnim blog tekstom "1 marketingaš vrijedi kao 100 prodavača? Da, samo ako...". Marketingaš zaista može vrijediti kao 100 prodavača, ali samo ako razumije na koji način funkcionira prodaja i na koji način prodavači prodaju.


Zato smo željeli svim marketingašima, koji žele zaista shvatiti prodaju, preporučiti jednu knjigu i o njoj napisati recenziju, međutim teško je preporučiti samo jednu knjigu o prodaji i zato ćemo ih danas preporučiti nekoliko.


Pa krenimo!


1. The Sales Development Playbook – Trish Bertuzzi

Knjiga namijenjena onima koji žele izgraditi kvalitetan prodajni tim i razviti prodaju. Odlično štivo za svakog marketingaša koji želi razumjeti na koji način se razvijaju timovi, prodaja i kako treba pristupiti klijentu 21. stoljeća.


2. Kako steći prijatelje i naklonost ljudi – Dale Carnegie

Nije isključivo knjiga prodajne tematike, ali je jedna od omiljenih među prodavačima. Ovaj evergreen iako 80 godina star i danas je aktualan među prodavačima, a trebao bi biti interesantan i marketingašima, jer ova knjiga na odličan način rasvjetljuje što je potrebno činiti kako bismo pozitivno utjecali na ljude.


3. Prodavati je ljudski - Daniel Pink

Autor ove knjige polazi od pretpostavke ili mota "Svi prodaju nešto, svi se prodaju". Dakle, i vi kao marketingaši morate prodati, samo ne prodajete direktno nego putem poruka i reklama. U ovoj knjizi pronaći ćete praktične primjere i priče pomoću kojih će vam autor pokušati dočarati na koji način gledati stvari iz perspektive klijenta te kako prenijeti poruku što jasnije i uvjerljivije.


4. The Challenger Sale: Taking Control of the Customer Conversation

Odlična knjiga za sve marketingaše koji se nalaze u B2B branši. Ova knjiga svoje pretpostavke i tvrdnje ne temelji na anegdotama nego na podatcima dobivenim na temelju istraživanja.5. The sales bible – Jeffrey Gitomer

Kakva bi to bila preporuka prodajne literature kada se na toj listi ne bi pronašla barem jedna knjiga Jeffreya Gitomera. Gitomera je dobro pročitati, jer su knjige šaljive, sažete, korisne i daju vam elan koji vam druge knjige o prodaji neće dati.6. Spin selling - Neil Rackham

U ovoj korisnoj prodajnoj knjizi autor Neil Rackham prilazi prodaji s jedne druge strane. On manje priča, a više ispituje, odnosno to je gotovo sve što radi. Naime, SPIN način prodaje govori nam da postoje pitanja za sve prodajne situacije, a u knjizi nam daje alate pomoću kojih ćemo znati kada koje pitanje trebamo postaviti. Iako skoro 30 godina stara, ova knjiga je i dalje aktualna i korisna svima onima koji se bave B2B prodajom i marketingom.


7. Question based selling - Thomas Freese

Još jedna knjiga koja prodaji prilazi sa strane na kojoj kao prodavači više postavljamo pitanja, a manje pričamo. Pomoću ove knjige saznat ćemo kakva pitanja postavljati, u kojoj situaciji i na koji način. Uz SPIN selling možda najjača knjiga s naglaskom na prodajna pitanja.


Moglo bi se još dodati knjiga na spisak literature koju bi svaki marketingaš trebao pročitati, ali mislim da će vam ovo biti dovoljno za ovo ljeto.